• Magyar vegyészek iránymutatása formálja a jövő katalizátorait

  A gyógyszeripartól, a növényvédőszergyártáson át az építőanyagokig, életünk számos területén nélkülözhetetlenek a mesterségesen előállított anyagok. Az előállításukhoz pedig hosszú és időigényes kémiai átalakításokra van szükség. Az ELTE Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program és a Kémiai Intézet vegyészeinek környezetkímélőbb, új módszere e bonyolult folyamatok egyes lépéseit gyorsítja – derül ki a kutatók a Nature Catalysis-ban megjelent publikációjából.

  Tovább a cikkre
 • A D&T kutatói robotok érzelemkifejezésének eszköztárát fejlesztik

  Milyen hangokat adjon ki egy robot, hogy szavak nélkül is érzelmeket fejezhessen ki? A kérdés nemcsak tudományos-fantasztikus filmek kedvelőinek érdekes.

  Tovább a cikkre
 • Évtizedes kutatás után ritka betegség okára derült fény

  Kutatóink egy mindezidáig ismeretlen eredetű betegség kórfolyamatát azonosították.

  Tovább a cikkre

HÍREINK

Magyar vegyészek iránymutatása formálja a jövő katalizátorait

Az ELTE Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program és a Kémiai Intézet vegyészeinek környezetkímélőbb, új módszere e bonyolult folyamatok egyes lépéseit gyorsítja – derül ki a kutatók a Nature Catalysis-ban megjelent publikációjából.

Új módszer a rákos és neurodegeneratív betegségek kialakulásának megértéséért

Magyar és német kutatók közösen olyan eljárást dolgoztak ki, ami hatékonyan és az eddigieknél sokkal precízebben mutatja meg a fehérjék szerkezetében bekövetkező változásokat

Környezetpszichológia, robotika, öregedés, egészséges táplálkozás, miniagyak és miniszívek

Július 7-én betekintést nyújtottunk az elmúlt három év munkájának eredményeibe.

Egy ritka, meszesedési betegség megértéséhez járultak hozzá az ELTE kutatói

Az ELTE vezetésével egy nemzetközi együttműködésben a kutatók új modellállatot hoztak létre, egy olyan ritka, genetikai betegség vizsgálatához, ami 40-50 éves korra vaksághoz is vezethet. Az újfajta modell új utakat nyithat az anyagcsere betegség hátterének megismeréséhez, valamint potenciális gyógyszerhatóanyagok tesztelésére is használható.

A sokat mobilozó gyerekek nem látják a fától az erdőt

Mit látsz a képen? Mondd ki, ami először eszedbe jut!

Szennyezett városi talajok vizsgálata, etorobotika, önsértő magatartás, munka- és videójáték-függőség, autizmus diagnosztika – eredményeinkről élőben számolunk be

Március 3-án betekintést nyújtottunk az elmúlt két év munkájának eredményeibe. Négy szekcióban tartottunk előadásokat a tudomány különböző, ám mégis összefüggő területeiről a molekuláris biológiától, a pszichológián és a gyógyszerfejlesztésen át, az informatikáig.

Egy véletlen találkozás és egy apró féreg vezetett áttöréshez a rák egyik ritka típusának kutatásában

Az angol Williamson család 2003-ban elvesztette Sue-t, az édesanyát egy ritka, neuroendokrin daganatos megbetegedésben. Nem sokkal a tragédia után a család több tagjánál kiderült, hogy ők is rendelkeznek az édesanya haláláért felelős hibás génnel.

Az alfageneráció nyomában

Az ELTE - Alfa Generáció Labor kutatása alapján a 3-4 évesek 54%-a használ már valamilyen kütyüt. Vajon hogyan hat a digitalizáció a gyerekek fejlődésére? Milyen pozitív és negatív hatásai lehetnek a kütyüzésnek például a figyelemre vagy a társas készségekre?

SZAKMAI NAPOT TARTOTTUNK!

November 11-én betekintést nyújtottunk az elmúlt két év munkájának eredményeibe, kutatócsoportjaink jelentős része bemutatkozott, munkájukat ismertetették.

A D&T kutatói robotok érzelemkifejezésének eszköztárát fejlesztik

Milyen hangokat adjon ki egy robot, hogy szavak nélkül is érzelmeket fejezhessen ki? A kérdés nemcsak tudományos-fantasztikus filmek kedvelőinek érdekes.

Évtizedes kutatás után ritka betegség okára derült fény

Kutatóink egy mindezidáig ismeretlen eredetű betegség kórfolyamatát azonosították.

Videósorozatot indítottunk a koronavírusról

Kutatóink folyamatosan követik a koronavírussal kapcsolatos szakirodalmat, részt vesznek a magyar konzorcíumban és tájékoztatják a lakosságot.

Hazai fejlesztés gyorsíthatja az idegrendszer működésének kutatását

Kutatócsoportunk olyan komplex kutatás-fejlesztésbe kezdett, amiben egy széles körben felhasználható mérőrendszer fejlesztésén túl az adatgyűjtés és feldolgozás folyamatának optimalizálását is célul tűzte ki.

DT A MÉDIÁBAN

New method helps to understand the development of cancer and neurodegenerative diseases

Hungarian and German researchers have jointly developed a method that reveals changes in the structure of proteins more efficiently and accurately than before. The study is published in Angewandte Chemie.

A pénzért dolgozunk vagy magáért a munkáért?

A munkafüggőség okairól beszélt Kun Bernadette, az ELTE PPK oktatója a Kossuth Rádió Napközben c. műsorában. A riport 9:35-től kezdődik.

Apró fonálféreg segíthet egy ritka rákbetegség gyógyításában

Egy nemzetközi kutatócsapat tagjaként az ELTE kutatói új modellt vezettek be egy ritka, örökletes ráktípus megismeréséhez. Az eredmények új utat nyithatnak meg a gyógyszerfejlesztésben is.

Time to ditch the iPad? Tablets and smartphones are 'rewiring' children's BRAINS and making them less able to see the bigger picture

The use of smartphones and tablets is 'rewiring' children's brains and making them less able to see the bigger picture beyond the details, a study has warned.

Egy baktérium tisztíthatja meg a szennyezett magyar városok talaját

A potenciálisan mérgező elemek a talajokban természetes úton is előfordulnak, de az emberi tevékenység megsokszorozhatja a jelenlétüket. Éppen ezért fontos, hogy minél többet tudjunk a szennyezett városi földterületekről, és arról, hogy ezekben milyen mikrobális élet lehet jelen – az ELTE mikrobiológiai tanszékének kutatója, Tóth Erika erről tartott előadást az ELTE Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program 2. Szakmai Napján.

New perspective to understand and treat a rare calcification disease

As part of an international collaboration, researchers from ELTE Eötvös Loránd University developed a new animal model to study a rare genetic disease that can lead to blindness at the age of 40-50.

A sokat mobilozó gyerekek nem látják a fától az erdőt

A digitális eszközök használata megváltoztatja azt, ahogyan a világot látjuk, ez a hatás gyerekeknél különösen markáns lehet. Az ELTE pszichológusai legújabb kutatásukban kimutatták, hogy a sokat mobilozó alfa generációs, 2010 után született gyerekek figyelmi stílusa eltér az idősebb generációétól, ami hosszú távon jelentősen megváltoztathatja a világot.

Magyar kutatók szerint ez a játékfüggőség legfőbb oka

Több oka lehet a videojáték-függőségnek, de alapvetően három az, ami magasan kiemelkedik: az eszképizmus, a versengés, illetve a megszokás-unalom triója a leggyakoribb kiváltó ok, derült ki Király Orsolya, az ELTE pszichológiai intézete kutatójának előadásából.

Egy ritka betegség megértéséhez járultak hozzá magyar kutatók

Az ELTE vezetésével egy nemzetközi együttműködésben a kutatók új modellállatot hoztak létre, egy olyan ritka, genetikai betegség vizsgálatához, ami 40-50 éves korra vaksághoz is vezethet - olvasható az egyetem közleményében. Az újfajta modell új utakat nyithat az anyagcsere-betegség hátterének megismeréséhez, valamint potenciális gyógyszerhatóanyagok tesztelésére is használható, derül ki legújabb, a Frontiers in Cell and Developmental Biology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányukból.

A bezártság és a járvány utóhatásai

Hogyan reagálunk a járvány miatt elrendelt intézkedésekre? Kik fogadják el jobban a maszkot, vagy az egymás közti távolság betartását, s miért nem érzi mindenki, hogy veszélyes lehet rá, vagy szeretteire a vírus? Az ELTE pszichológusai egy ötezer fő bevonásával készült felméréssel igyekeztek a kérdésekre választ adni.

"Ha a további eredmények is jók, egy kész gyógyszer van a kezünkben"

A koronavírus, de a tudás is gyorsan terjed a globalizációnak köszönhetően – véli Müller Viktor, az ELTE TTK Diagnosztika és Terápia Kiválósági Program elméleti biológusa, a koronavírus elleni harcra létrejött magyar gyógyszerfejlesztési konzorcium egyik kutatója.