Idegi Sejtbiológiai Laboratórium, MEA projekt

KUTATÁSAINK

Az APPERCELL Biotech Kft által fejlesztett hardver és szoftver tesztelését és optimalizálását egérből származó idegsejttenyészeteken végezzük. Teszteljük a fejlesztés alatt álló MEA mérőtálcák biokompatibilitását, emellett egy automatizált millifluidikai tápcserélő rendszer prototípusát is létrehoztuk.

CÉLJAINK

Az automatizált folyadékcserét és drog-adagolást lehetővé tévő millifluidikai rendszert az ELTE Találmányi Testületéhez benyújtottuk, jelenleg az újdonságvizsgálat folyik. A kialakított MEA prototípussal az idegi plaszticitást kísérő sejtélettani változások hosszú távú vizsgálatát és elemzését tervezzük, de folyamatban van a humán iPS-sejtek idegsejt- és kardiomiocita irányú differenciáltatásával nyert sejtekre épülő tesztrendszerek kialakítása is.

EREDMÉNYEINK

  • A fejlesztés alatt álló mérőrendszert idegsejttenyészeteken sikerrel teszteltük.
  • Több héten keresztül követtük a mérőtálcákban az idegsejtek fejlődését és elektromos aktivitásuk változását.
  • Elkészítettük a 24 lyukú mérőtálcák tetejére helyezhető, automatizált tápcserét és anyagadagolást lehetővé tévő folyadékadagoló rendszer prototípusát.

PARTNEREINK és REFERENCIÁINK

  • APPERCELL Biotech Kft
  • ELKH Természettudományi Központ
  • Semmelweis Egyetem, AOK, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet

SZOLGÁLTATÁSAINK

  • A prototípus kialakítását követően, megfelelő feltételek mellett vállaljuk egér idegsejteken, illetve humán indukált pluripotens sejtekből differenciáltatott ideg- és szívizomsejteken adott hatóanyagok hatásának tesztelését.

CSAPATUNK

Schlett Katalin
kutatócsoport
vezető
ELTE
Szűcs Attila tudományos főmunkatárs
ELTE
Czirók András
szenior kutató
ELTE

Column 4


KONFERENCIÁN JÁRTUNK

Hazai fejlesztés gyorsíthatja az idegrendszer működésének kutatását

Diagnosztika és Terápia Kiválósági Programban olyan komplex kutatás-fejlesztés kezdődött, ami egy széles körben felhasználható mérőrendszer fejlesztésén túl az adatgyűjtés és feldolgozás folyamatának optimalizálását is célul tűzte ki. A gyakorlatban ezáltal gyorsabbá válhat a potenciális gyógyszermolekulák hatásának kutatása, jelentősen csökkenhet az adatelemzéssel eltöltött órák száma, és az idegrendszeri működésről is pontosabb ismereteket kaphatunk.


Schlett Katalin és Czirók András előadása a harmadik szakmai napon 2021.07.07.


Tárnok Krisztián előadása a harmadik szakmai napon 2021.07.07.


Schlett Katalin előadása az első szakmai napon 2020.11.11.