Idegi Sejtbiológiai Laboratórium, MEA projekt

KUTATÁSAINK

Az APPERCELL Biotech Kft által fejlesztett hardver és szoftver tesztelését és optimalizálását egérből származó idegsejttenyészeteken végezzük. Teszteljük a fejlesztés alatt álló MEA mérőtálcák biokompatibilitását, emellett egy automatizált millifluidikai tápcserélő rendszer prototípusát is létrehoztuk.

CÉLJAINK

Az automatizált folyadékcserét és drog-adagolást lehetővé tévő millifluidikai rendszert az ELTE Találmányi Testületéhez benyújtottuk, jelenleg az újdonságvizsgálat folyik. A kialakított MEA prototípussal az idegi plaszticitást kísérő sejtélettani változások hosszú távú vizsgálatát és elemzését tervezzük, de folyamatban van a humán iPS-sejtek idegsejt- és kardiomiocita irányú differenciáltatásával nyert sejtekre épülő tesztrendszerek kialakítása is.

EREDMÉNYEINK

  • A fejlesztés alatt álló mérőrendszert idegsejttenyészeteken sikerrel teszteltük.
  • Több héten keresztül követtük a mérőtálcákban az idegsejtek fejlődését és elektromos aktivitásuk változását.
  • Elkészítettük a 24 lyukú mérőtálcák tetejére helyezhető, automatizált tápcserét és anyagadagolást lehetővé tévő folyadékadagoló rendszer prototípusát.

PARTNEREINK és REFERENCIÁINK

  • APPERCELL Biotech Kft
  • ELKH Természettudományi Központ
  • Semmelweis Egyetem, AOK, Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet

SZOLGÁLTATÁSAINK

  • A prototípus kialakítását követően, megfelelő feltételek mellett vállaljuk egér idegsejteken, illetve humán indukált pluripotens sejtekből differenciáltatott ideg- és szívizomsejteken adott hatóanyagok hatásának tesztelését.

CSAPATUNK

Schlett Katalin
kutatócsoport
vezető
ELTE
Szűcs Attila tudományos főmunkatárs
ELTE
Czirók András
szenior kutató
ELTE

KONFERENCIÁN JÁRTUNK

Hazai fejlesztés gyorsíthatja az idegrendszer működésének kutatását

Diagnosztika és Terápia Kiválósági Programban olyan komplex kutatás-fejlesztés kezdődött, ami egy széles körben felhasználható mérőrendszer fejlesztésén túl az adatgyűjtés és feldolgozás folyamatának optimalizálását is célul tűzte ki. A gyakorlatban ezáltal gyorsabbá válhat a potenciális gyógyszermolekulák hatásának kutatása, jelentősen csökkenhet az adatelemzéssel eltöltött órák száma, és az idegrendszeri működésről is pontosabb ismereteket kaphatunk.