PHEAOCHROMOCYTOMA-PARAGANGLIOMA KUTATÓCSOPORT

KUTATÁSAINK

Legfőképpen a betegség modellezését tűztük ki célul fonálféregben, melyet felhasználva megismerhetjük a betegség hátterében zajló folyamatokat; ezekre alapozva pedig kidolgozhatunk új terápiás lehetőségeteket.

CÉLJAINK

Első célunk a modell felállítása és tesztelése volt. Egy ilyen modell nagyban hozzájárulhat a ma még csekély mértékben kezelhető PPGL gyógyításához. A mutáns fonálféreg karakterizálását is elkezdtük, mely számos új eredményt hozott.Az új C. elegans modellünk farmakológiai szempontból is hasznos, a jövőben nagy áteresztőképességű szűréseket végzünk el, melyekben a szukcinát dehidrogenáz funkcióvesztéséből következő betegségek új gyógyszerjelöltjeit szelektáljuk.

EREDMÉNYEINK

Az előzetes eredmények alapján a mutáns mutatja a betegség számos fontos jellegzetességét, ezen felül kimutattunk anyagcserében bekövetkező változásokat: megváltozik a különböző anyagcseretermékek mennyisége, eltolódik ill. átszerveződik a metabolikus hálózat, ami a tumorsejtek egyik fontos általános jellegzetessége.


PARTNEREINK és REFERENCIÁINK

  • University of Dundee, Dundee UK
  • Semmelweis Egyetem, I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet
  • Phaeo and Para Cancer Charity
  • CSIR-Central Drug Research Institute Lucknow, India
  • Semmelweis Egyetem, II. Belgyógyászati Klinika

SZOLGÁLTATÁSAINK

  • Az SDHB bizonyos mutációinak (örökletes Arg230His, deléciós) hatását modelleztük, melyet érdeklődés esetén továbbiakkal bővíthetünk.
  • A mai génmódosítási technikáknak köszönhetően létre tudunk hozni további betegségeket modellező nematóda törzseket, melyeket szintén fel lehet használni gyógyszerjelöltek nagy áteresztőképességű szűrésére.

CSAPATUNK

Vellainé Dr. Takács Krisztina
kutatócsoport vezető
ELTE
Saskői Éva
kutató
ELTE
Farkas Zsolt
tudományos segédmunkatárs
ELTE

Vellainé Takács Krisztina előadása a Szakmai Napon 2020.11.11.