• Humorális immunválasz, immunbiotechnológia kutatócsoport

  Myeloma multiplex páciensek csontvelői és vérmintáinak elemzése az ellenanyagok nehéz-és könnyűlánc variábilis régiójának új-generációs szekvenálásával.

  Tovább a kutatócsoport oldalára
 • Víruselemző Kutatócsoport

  Vírusfertőzések adatainak számítógépes elemzése, bioinformatikai pipeline, illetve számítógépes modellek fejlesztésével.

  Tovább a kutatócsoport előadására
 • Mikrobiológiai és megoldásközpontú környezetdiagnosztika kutatócsoport

  Vizeinket és talajainkat sokféle antropogén eredetű szennyeződés terheli. A mikroorganizmusok számos nehezen bontható szubsztrátot képesek hasznosítani, sokszor felhasználhatók bioremediációs eljárásokban.

  Tovább a kutatócsoport oldalára
 • Peptid alapú hordozórendszerek és mesterséges antigének kutatócsoport

  A hordozóként és mesterséges antigénként alkalmazott peptideket, peptidszármazékokat szilárdfázisú technikával állítottuk elő. A hatóanyagok konjugálására különböző módszereket (kötéstípus, linker) dolgoztunk ki. A vegyületeket kémiailag jellemezzük.

  Tovább a kutatócsoport oldalára

Környezet- és Humándiagnosztika

Az altématerületen folyó kutatások célja korokozó-specifikus diagnosztikai módszerek kidolgozása a gyakorlat számára betegségek hatékony nyomon követésére, ill. környezeti fertőzések észlelésére. A kutatómunkában a ELTE TTK Biológiai és Kémiai Intézetek munkatársai működnek közre. A kutatás első szakaszában meghatároztuk a fő célterületeket, amelyek feltárásához megfelelő szaktudás áll rendelkezésünkre, ill. fontosak a hazai egészségügy fejlesztése szempontjából. A kutatások során számos esetben már felvettük a kapcsolatot a releváns ipari partnerrel.

A tuberkulózis hatékonyabb gyógyítása érdekében Mycobacterium baktérium törzsek szenzitizáltságát teszteltük, valamint összehasonlítottuk különböző antituberkulotikumok biohasznosulását. A mieloma multiplex onkológiai betegség gyógyítása a túlélő rákos sejtpopulációk folyamatos nyomon követésén alapszik. Új diagnosztikai eljárás a tumoros plazmasejt által termelt antitest CDR3 szekvenciájának meghatározásán alapszik, amihez beszereztük a szükséges mintákat, és folyamatosan épül ki a technikai háttér. Személyre szóló HIV diagnózis kialakítása érdekében szerveren beállítottuk és teszteltük a újgenerációs (NGS) szekvenciaadatok automatizált adatelemzését. Megkezdtük a kórházi ellátás során potenciálisan mycotoxicosist okozó gombafajok, gyors diagnosztikájához szükséges orvosdiagnosztikai laboratórium felállítását, és szakmai együttműködés keretében szerveződik a kiindulási minták begyűjtése. Környezeti adatbázis létrehozását kezdtük meg az ívó- és fürdővizekben élő indikátor baktériumok azonosítására, a vizek minőségi ellenőrzése céljából. A minták kémiai elemzése és tartósítása folyamatos, elő készülünk a taxonok meghatározására, specifikus táptalajt fejlesztettünk.

Tudományos eredményeink közérthetően!

KUTATÓCSOPORTJAINK

Humorális immunválasz, immunbiotechnológia kutatócsoport

Molekuláris biomarker fejlesztés, onkohematológiai tumorok vonatkozásában

Myeloma multiplex betegek vizsgálata az ellenanyagok CDR3 szekvenciájának követésével új-generációs szekvenálás (NGS) módszerével a kezelést követően visszatérő betegség (minimális reziduális betegség, MRD) korai kimutatására)

Mikrobiológiai és megoldásközpontú környezetdiagnosztika kutatócsoport

Környezetdiagnosztika mikrobiológiai módszerekkel

Vizeinket és talajainkat sokféle antropogén eredetű szennyeződés terheli. A mikroorganizmusok számos nehezen bontható szubsztrátot képesek hasznosítani, sokszor felhasználhatók bioremediációs eljárásokban. Különböző területek (magas nehézfém tartalmú városi talajok, víztisztító rendszerek, arzénes ivóvíz, nanoanyag szennyezett természetes víz, Dunavíz) mikroba közösségeit vizsgáljuk, hogyan reagálnak a szennyeződésekre.

Peptid alapú hordozórendszerek és mesterséges antigének kutatócsoport

Specifikus peptidalapú hordozórendszereket tervezése, előállítása és jellemzése

A sejtbejutás mértékének és a biohasznosíthatóság növelése érdekében intracelluláris kórokozók gazdasejtjeire és tumorsejtekre specifikus peptidalapú hordozórendszereket tervezése, előállítása és jellemzése. Peptidalapú mesterséges antigéneket fejlesztünk Mycobacterium szenzitizáltság szelektív és korai kimutatásra.